X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
EN UYGUN Web hosting hizmeti yıllık sadece 59,88 TL Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıSunucu/VPS/VDSHTTPS, TLS ve SSL Nedir?

HTTPS, TLS ve SSL Nedir?

SSL nedir? Secure Sockets Layer ne işe yarar? SSL, bir internetsitesi ile internet tarayıcısı arasında şifrelenmiş iletişime imkan gerçekleştiren bir tür dijital emniyet teknolojisidir. Bu teknolojinin bugünümüzde modası işlemiş ve hususmunu tamamiyle TLS almıştır.

Peki TLS nedir? Bu terim ise Transport Layer Security kısaltmasıdır ve aynı SSL’de bulunduğu gibi veri saklılığı sağlar. SSL bundan sonra kullanılmadığı için insanların kullanmaya başlaması gereken doğru terim budur.

HTTPS nedir? HTTPS, HTTP’nin güvenli uzantısıdır. TLS/SSL sertifikası yüklemiş olan internetsiteleri sunucu ile güvenli bir bağlantı kurmak için HTTPS protokolü kullanabilirler.

SSL/TLS teknolojisinde gaye, şahsi veri, ödeme ya da giriş detayları gibi titiz verileri itimatilir şekilde aktarmaktır.
Sunucuya bağlantınızın şifrelenmemiş bulunduğu yalın metin aktarmasına alternatiftir ve saldırganların bağlantıya sızarak verilerinizi çalmayı zorlaştırır.
Webmasterlar doğrulusunda internetsiteleri güvendede tutmak ve insanların ödemelerini sıhhatli şekilde yapabilmeleri için sarfedilen SSL/TLS sertifikalarıyla fazlası insan doğrulusunda tanınmaktadır.
Bir internetsitesinin bu sertifikayı kullanıp kullanmadığını, adres çubuğundaki URL adresinin derhal yanısıra tespit edilen yeşil kilit ihususndan anlayabilirsiniz.

Bu rehberde öğrenecekleriniz:

SSL TLS Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Peki SSL sertifikası nedir ve nasıl çalışır? Bir şirketin kimlik bulgularıni kriptografik bir anahtar ile dijital şekilde bağlayarak çalışırlar. Bu sayede veri aktarmalerini üçüncü partiler doğrulusunda deşifre edilemeyecek şekilde veri şifreleyebilirler.

SSL/TLS iki sunucu arasında nasıl güvenli bir bağlantı oluşturur

SSL/TLS hem özel hemde umumi bir anahtar ile birlikte her bir itimatilir seans amacıyla seans anahtarları yaratarak çalışır. Bir ziyaretçi, SSL itimatilirğine sahip bir adresi tarayıcısına girdiğinde ya da itimatilir bir sayfa vasıtasıyla geldiğinde, tarayıcı ve internet sunucusu bir bağlantı oluşturur. İlk bağlantı sırasında umumi ve özel anahtarlar kullanarak bir seans anahtarı oluşturulur ve bu da aktarma edilen verinin şifrelenmesi ve şifrenin halledilmesi amacıyla kullanılır. Bu seans anahtarı sınırlı bir vakit amacıyla geçerli olur ve yalnızca oluşturulduğu özel seans amacıyla kullanılabilir. Bir internetsitesinin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını tarayıcınızın en üzerinde yeşil bir çubuk ya da kilit husus olup olmadığını denetim ederek anlayabilirsiniz. Bu ikona tıklayarak sertifika bulgularıni görüntüleyebilir ve SSL ayarlarını yapabilirsiniz.

SSL/TLS Neden ve Ne Zaman ZORUNLUDUR?

SSL/TLS, kullanıcı isimleri ve şifreler ya da ödeme verileri gibi titiz bulguların aktarma edileceği hallerde muhakkak lüzumludir.

SSL/TLS teknolojisindeki gaye yalnızca bir bireyin — yükleyicinin gayeladığı şahıs ya da organizasyon — aktarma edilen veriye eriştiğine emin olmaktır. Bu bilhassa de verinin varış noktasına gidene dek aktarma edildiği aygıt ve sunucuların miktarını hesaba kattığınızda ayrı bir ehemmiyet kazanıyor.

SSL/tls sertifikası nelere karşı korur

Websiteniz amacıyla SSL/TLS mecburi olacağı üç başlıca hal aşağıdadır:

Kimlik doğrultmaya gereksinim duyduğunuzda: Herhangi bir sunucu sizin sunucunuz gibi davranarak, insanların bu esnada aktarma ettiği bilgiye erişebilir. SSL/TLS yardımıyla sunucunuzun kimliğini doğrulayabilir ve böylelikle insanlar sizin söylediğiniz şahıs bulunduğunuzu bilebilir.
Güven sağlamak: EĞer bir eTicaret sitesi sahibiyseniz ya da insanlardan onlar amacıyla mühim olan bulgularıni istiyorsanız belirli bir civar itimat inşa etmelisiniz. Bir SSL sertifikası kullanarak insanlara görsel bir şekilde size itimatebileceklerini gösterebilirsiniz. Bu, sizin kendiniz ile ilgili söyleyeceğiniz herşeyden daha tesirlidir.
Piyasa standartlarına uyum sağlamanız gerekiyorsa: Finans sektörü gibi birtakım sektörlerde, belirli civar itimatilirğe sahip olmak gerekmektedir. Hem de şayet internetsitenizde kredi kartı bilgi kapasitesi kabul etmek istiyorsanız, Payment Card Industry (PCI) standartlarını programınız gerekiyor. Bu lüzumluliklerden biriside SSL/TLS sertifikasıdır.
SSL sertifikasının nerdeyse bütün aygıtlarda kullanılabildiğini unutmayın, bunun manası günümüzün çoklu-aygıt aleminde gerektiğince çok yönlü bir itimatilir önlemidir. SSL sertifikası faydaları kurulum amacıyla lüzumlu yatırımı ve vakityi muhakkak hakediyor, kaybedecek neyiniz var?

SSL Sertifikası SEO Derecesini Etkiler Mi?
Kısa cevap: evet, tesirler..

Google geçen 2014 senesinde algoritmasına yaptığı değişiklıklarla SSL sertifikası kullanan internetsitelerine evvelcelik vererek, o zamandan bu yana SSL sertifikalarına verdikleri ehemmiyeti sürdürüyorlar. Resmi olarak SSL istatistiklerine sahip olan internetsitelerinin, başka bütün etkenler eşit olsa bile bir ismim önde olacaklarını resmi olarak kabul etmişlerdir. Güvenli internetsiteleri neticelerin %1’ini oluşturduğundan, aramaların %40’ı ilk sayfada en az bir SSL-itimatilirğine sahip internetsitesi gösterecektir.

SSL/TLS site karşılaştırması

Pratik terimlerle, SSL sertifikası husus SEO bulunduğunda yalnızca küçük bir tesir yaratır ve yalnızca bir SSL sertifikası alarak, taze içerik üreterek ve iyi bir link profiline sahip olarak edineceğiniz tesire sahip olmaz. Tabi bunu, tamamını boş verelim gibi yorumlamamak lazım.

Hem de arama motorlarının internetsitelerin derecelerini belirlerken başka pek çok değişik ölçütler kullandığını unutmayalım. Bu ölçütlerden birisi de insanların internetsitenizden arama neticeleri sayfasına geri dönme sıklığı ve bir SSL sertifikası alarak birisi sizden bişey satın alırken kararlarına tesir edebilirsiniz. Site derecelendirmedeki başka ölçütlerin fazlası SSL sertifikası kullanıp kullanmamaya karar vermenize göre tesirlenebilir.

Bir SSL sertifikası edinmek internetsitenizin arama motoru derecesini muhakkak tesirleyecektir fakat kullanma sebebiniz yalnızca bu olmamalıdır. Bunun yerine, ziyaretçileriniz arasında itimat inşa etmek ve bu esnada SEO derecenize katkıda bulunmak amacıyla SSL sertifikası kullanabilirsiniz.

SSL/TLS ile HTTPS Arasındaki İlişki

Bir SSL sertifikası aldığınızda HTTPS kullanarak veri aktarma edecek şekilde ayarlarsınız. Bu iki teknoloji iyi bir uyuma sahip ve biri olmadan başkaini kullanamazsınız.

URL’ler ya HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ya da HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)‘den evvelce gelir. Bu teknik verimli şekilde gönderdiğiniz ve aldığınız rastgele verinin gönderilme şeklini belirler.

HTTP ve HTTPS arasındaki fark

Bunun manası, bir sitenin SSL sertifikası kullanıp kullanmadığını kavramanın bir başka yolu da URL adresinde HTTP mi yoksa HTTPS mi barındırdığını denetim etmektir. Bunun sebebi, HTTPS bağlantıları çalışabilmek amacıyla bir SSL sertifikasına gereksinim duyar.

Chrome Bir Websitesinin SSL/TLS Bilgisini Gösterir
Google Chrome, Firefox ve Microsoft Edge dahil fazlası tanınmış internet tarayıcısı, kullanıcıların bir siteye itimatilir bir bağlantıdan erişip erişmediğini görünür şekilde belirtmektedir. Mesela Chrome tarayıcısında adres çubuğunun derhal yanısıra “itimatilir” mesajı gösteren yeşil bir kilit ihusus görürsünüz. Kullanıcılar SSL sertifikası ile ilgili daha çok bilgi amacıyla bu ikona tıklayabilirler.

Google Chrome içersinde HTTPS ve SSL ile koruma sağlandığında çıkan yeşil kilit önemi

Dahası, 2018 Haziran ayında Chrome 68’in tanıtılmasıyla SSL/TLS sertifikası olmayan internetsiteleri “Güvenli Değil” uyarısı göstermeye başladı.

Chrome içersinde SSL olmadığında meydana çıkan itimatilir değil uyarısı

Tarayıcılar sitelerin itimatilir olup olmadığını aktif olarak göstermek üzere önlemler alırken, bir internetsitesi sahibi olarak sizin amacıyla yararlı olan şey işi ehemmiyete alarak sitenizi itimatilir duruma getirmektir. Bu sayede ziyaretçileriniz sitenize girdiği gibi itimatilir bir yerde olduklarını hissedebilir.

Websitenize SSL Sertifikası Ekleme
Websitenize SSL sertifikası eklemek baş karıştırıcı olabilir ve yalnızca eksper bir şahıs doğrulusunda yapılmalıdır. Siz bu iş amacıyla ideal olup olmadığınıza karar verebilirsiniz.

İlk ismim olarak ACME istemcisi yüklemeden evvelce SSH erişimini tesirnleştirmelisiniz. Bu noktada, SSL sertifikasınızı yaratarak internet posting hizmetinizin admin bölümünden yükleyebilirsiniz. Eğer başlamaya hazırsanız, size yardımcı olmak üzere husus ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırladık.

Eğer ücretli SSL sertifikası gerçekleştiren bir firma arıyorsanız, Hostinger’dan şaşmamalısınız. Sadece tek seferlik ücret ödeyerek hayat boyu SSL sertifikası sahibi olabilirsiniz. Alternatif olarak senelik Kurumsal hosting planlarına bedava SSL sertifikası dahildir.

SSL sertifikanız hazırsa, .htAccess dosyanıza bir kod parçası ekleyerek HTTPS forceyapabilirsiniz.

Özet

SSL sertifikası yani Secure Sockets Layer kısaltmasıdır (TLS ise Transport Layer Security) ve ziyaretçilere titiz bulgularıni sunucuya itimatilir şekilde iletebilmelerine imkan sağlar. Tüm veri aktarmalerini, hackerlar ve dolandırıcılar gibi üçüncü partiler doğrulusunda çözülemeyecek bir şekilde şifrelerler.

Bir internetsitesinin SSL/TLS kullanıp kullanmadığını, tarayıcınızın üst kısmındaki yeşil çubuğa ya da kilit işaretine bakarak anlayabilirsiniz. Tarayıcınızda bu yeşil ikona tıklayarak sertifika sahibinin bulgularıni görebilirsiniz.

SSL/TLS ilaveten emniyet, arama motoru optimizasyonu gibi hususlarda tesire sahiptir ve sitenizin rakiplerinizin derecesinin önünde ya da gerisinde yer alacağını belirleyen etken olabilir. Bununla birlikte devasa kuvvetli bir SEO aracı olarak düşünmek hatalı olacaktır, SSL/TLS sertifikaları emniyet husussu ile ilgili iyi oldukları amacıyla kullanılmalıdır, yalnızca arama motorlarında daha iyi derece elde etmek amacıyla değil.

Ve elbette, SSL sertifikaları husussu ile ilgili yardım etmeye gereksiniminiz varsa ya da hayat boyu SSL itimatilirği edinmek istiyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz. Yardım etmekten memnuniyet duyarız!

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(744 defa görüntülendi. / 6 kişi faydalı buldu.)